Glutenfria tips

Glutenfria tips

Ewas bästa glutenfria tips!

Baka Bröd

  • Psylliumfröskal (fiberhusk) och pofiber ersätter gluten när du bakar glutenfritt. Pofiber hjälper dessutom brödet att hålla sig färskt.
  • Glutenfria bröddegar är kletiga och kladdiga. De behöver inte knådas utan bara blandas väl.
  • Ersätt inte degen med mer mjöl för att få den mindre kladdig.
  • Baka i bakform eller brödform eftersom degen är så kladdig.
  • Låt degen jäsa länge under bakduk, 1-2 timmar

 Många glutenfria recept är i vikt, så här omvandlar du till dl

  • Bakpulver, 1 msk = 15 g
  • Bovetemjöl, 1 dl = 60 g
  • Havregryn, 1 dl = 30 g
  • Kikärtsmjöl, 1 dl = 55-60 g
  • Mandelmjöl, 1 dl = 50 g
  • Potatismjöl, 1 dl = 80 g
  • Kli, fint (Fiberhusk, pofiber & Kruskakli), 1 liter = 285 g, 1 dl = 35 g
  • Kli, grovt (Fiberhuski & Kruskakli), 1 liter = 500 g, 1 dl = 20 g
  • Sojamjöl, 1 liter = 600 g, 1 dl = 60 g

Visste du att…

  • En glutenfri produkt innehåller max 20 mg gluten per kilo, Ewalies glutenfria produkter ligger under 5 mg gluten per kilo.
  • Till exempel tjocka såser, köttbullar, leverpastej, blodpudding, fiskbullar, crabsticks, couscous, kexchoklad, lakrits och en del godis ofta innehåller mjöl och gluten.
  • Det tar tid att bli frisk. Beroende på hur länge du ätit kost som innehåller gluten och din kropp reagerat på det utan att du vetat om att du inte tål gluten, tar det längre eller kortare tid innan du blir ”frisk”. Tarmen skall läka, och kroppen skall komma i balans igen. Ibland kan detta ta upp till flera år.
  • Celiaki är en livsstil. Det är alltid svårt att bryta vanor oavsett vilken vana det gäller. Man brukar säga att det tar 21 dagar att bryta en vana. Så ha tålamod, det kan vara tufft i början men efter en tid kommer dina nya vanor bli lika naturliga som dina gamla vanor och det har helt plötsligt blivit en livsstil. En hälsosam livsstil som du mår bra av.

Screen Shot 2016-01-16 at 10.26.25