Leva med celiaki

Leva med celiaki

Linda Wallin har sedan barndomen varit glutenintolerant, men hade i stort sett hela livet fuskat med kosten. Till slut fick det vara nog och hälsoeffekterna lät inte vänta på sig:

”Det är extremt stor skillnad på hur jag mår nu” säger hon.

I slutet på september efterlyste Ewalie AB (via Facebook och bloggen) personer som ville berätta för andra, via media, om de positiva hälsoeffekterna av att äta glutenfri kost. En av dom som hörde av sig till oss var Linda Wallin.

Här är Lindas berättelse:
”Redan när jag var ett år gammal diagnostiserades jag med celiaki, det vill säga glutenintolerans. Trots detta har jag varit en relativ flitig konsument av gluten. Jag har fuskat väldigt mycket, främst under min uppväxt. Eller… Egentligen ända fram tills jag träffade min man. Jag har fuskat ganska kontinuerligt” säger hon.

Hur pass ofta?

”Under min ungdom var det var- och varannan dag. Det var ju lätt att maskera det för mina föräldrar, men när jag var med mina kompisar kunde jag ofta fuska och till exempel ta en pizza.”

En månads experiment
Till slut lade hon dock av helt med fusket, vilket fick stora effekter för hennes välbefinnande. Efter detta gjorde hon också ett experiment under en månad, då hon testade kroppen genom att äta helt ”vanlig” mat.

”Det var så här; Jag har ju haft celiaki så himla länge. Och det är först på senare som marknaden har exploderat med glutenfria varor. För mig som har haft det hela livet har jag missat utvecklingen. Jag har trott att jag bara har haft två brödsorter att välja mellan och inte haft någon aning om vilket utbud som finns. Jag kände att allting suger, det finns inget som är gott, inga bra produkter. Då sa jag så här till min man: Nu kör jag på att äta gluten så ser jag om jag klarar det. Men nu kan jag konstatera att det går inte att leva så. Jag kan inte vara en fuskare.”

Ont i lederna
Under sitt test fick Linda Wallin, som på 14 månader har gått ner hela 80 kilo, en resa hon berättar om på sin blogg: goingsmaller.blogg.se, uppleva hur jobbigt celiaki kan vara.

”Skillnaden mellan att äta gluten och inte äta gluten är extremt stor. Om jag äter gluten får jag ont i lederna. Och det kan verkligen vara alla leder: Knä, handleder och fingrar. Och jag blir väldigt trött. Inte så att jag måste gå och sova, utan allmänt seg och dimmig och orkeslös. Jag får stora, mörka ringar under ögonen. Jag svullnar upp i kroppen då det samlas extra vätska i kroppen. Har jag ätit gluten en hel dag kan det se ut som att jag är gravid i åttonde månaden.”

Det är bara några av hennes symtom. Bland de övriga märks exempelvis:
* Huvudvärk
* Andningssvårigheter
* Förstoppning
* Ont i ryggen

Extremt stor skillnad
Men nu slipper hon alltså alla dessa problem.

”Det är så extremt stor skillnad på hur jag mår när jag äter bra glutenfria produkter, säger hon.
Problemet med att inte hitta något gott att äta har hon inte alls nu. Det finns väldigt många bra produkter som är glutenfria nu, konstaterar hon. Bland annat köper jag saker på Ewalie.se, speciellt müslimixen gillar jag väldigt mycket. Och så är det ju bra att de är ekologiska, säger hon.”

Ewa Skiöldebrand på Ewalie AB berättar att hennes produkter, som är glutenfria, har stora fördelar jämfört med traditionella glutenfria produkter.

foto Anne N Grönsaker IMG_4175

”Många som äter traditionella glutenfria produkter drabbas förr eller senare av diabetes eftersom de innehåller högre GI än socker. Majsmjöl och vetestärkelse påverkar blodsockerkurvan och sötsuget vilket gör att det blir som att äta druvsocker. Det påverkar blodsockerkurvan oerhört snabbt” säger Ewa.

Visst är det konstigt, att glutenintolleranta fram till nu, inte har haft bra glutenfria produkter att köpa i sin butik? Vi på Ewalie är glada över att kunna erbjuda glutenfria produkter med bra innehåll, inga onödiga tillsatser, ekologiska råvaror och ett lågt GI.

Varmt tack Linda, för att du ville dela med dig av ditt liv och din resa i den glutenfria världen!