Glutenintolerans

Glutenintolerans

Celiaki

Celiaki, eller ”glutenintolerans”, är en sjukdom som genom att du äter glutenprotein triggar igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Kroppens försvar börjar förstöra det egna tarmluddet vilket gör det svårt för kroppen att ta upp näring, vilket i långa loppet kan leda till benskörhet, depression och till och med cancer.

Celiaki ska därför inte förväxlas med att vara ”överkänslig mot gluten” som många av oss är. Mycket vete, korn eller råg kan ge en känsla av uppsvälldhet, magproblem och minskad energi. De flesta av oss mår faktiskt bättre av att hålla en glutenfri kost, men det behöver inte betyda att man har just celiaki.
Har du probelm med t ex ont i leder, svullen mage, trötthet och acne prova att utesluta gluten. Det är många som blivit av med besvären när det uteslutit gluten ur kosten. Leptin är ett hormon som signalerar mättnad till hjärnan så att din kropp känner av när det är dax att sluta äta. Det har visat sig i studier att gluten kan minska detta hormon.

Misstänker du att du har sjukdomen glutenintolerans ska man genast besöka en vårdcentral. Du ska inte utesluta gluten på egen hand, utan tester kan bara göras optimalt om du äter gluten för att se om du har en glutenallergi.

Vi vet idag att det är bland annat kosten som gör att vi utvecklar glutenintolerans. Barn introduceras för välling och gröt väldigt tidigt i livet, då tarmen är outvecklad och känslig. När man intruducerar gluten är det viktigt att mamman ammar barnet samtidigt. Dessutom innehåller barnmat mer mjöl idag än tidigare. Raffinerat vetemjöl har cirka 10 gånger mer gluten än vad vete hade för 50 år sedan. Mer gluten i mjölet gör att degen jäser bättre, ökar hållbarheten och fluffigheten i brödet. Det tillsätts också extra gluten i färdigbakat bröd just på grund av den anledningen. Vi får dessutom i oss mer gluten idag genom att vi äter mer kolhydrater än vad vi gjorde för 10 år sedan.

Dessutom tillsätter matproducenterna vetemjöl eller stärkelse i matvaror som du minst anar att det borde finnas i som t ex korv, leverpastej och pannbiff. Färdiglagade måltider som hel och halvfabrikat  är ofta rika på dessa tillsatser. Vetemjöl och stärkelse har högt GI värde och påverkar blodsockerkurvan snabbare än socker. Glutenintoleranta är mer känsliga för kolhydrater med högt GI, eller snabba kolhydrater som de också kallas.

Celiaki är en kronisksjukdom som inte läker. Accepterar man det, och lär sig hålla en strikt diet, mår man bra och kan betrakta sig som frisk. Om inte kommer man att må dåligt och riskerar allvarliga sjukdomar. En del kan få svårt att bli gravida och risken för missfall ökar. Att gå med en obehandlad glutenintolerans kan göra att energin och livsgnistan försvinner. Därför är det viktigt att man är uppmärksam på sin kropp och lyssna på dess signaler, gör man det har man alla möjligheter  att leva ett långt och hälsosamt liv, med eller utan celiaki.