2 bakplåtar
- 1,5 dl havregryn, ren havre
- 1 dl boveteflingor
- 0,5 dl linfrö
- 0,5 dl pumpafrö
- 0,5 dl sesamfrö
- 0,5 dl solrosfrö
- 2 msk olivolja
- 6 dl vatten
- bakplåtspapper
Sätt ugnen på 200 grader. Varmluftsugn, då kan du ha båda plåtarna inne samtidigt, annars måste du ta en plåt i taget. Blanda alla torra ingredienser med olja och vattnet. Rör om ordentligt. Låt stå minst 4 timmar om du vill att knäcket skall bli härt och krispigt, väljer du snabb varianten och häller på ljummet vatten och låter stå och svälla 15 minuter, blir knäcker mer sprött.
Dela smeten på två olika stora delar på två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut med stekspade. Ett bra tips är att lägga ett bakplåtspapper ovanpå och svepa ut smeten med händerna ändå ut till kanterna eller kavla med kavel ovanpå pappret. Det är viktigt att det blir jämn tjockt. Strö flingsalt eller någon annan krydda som du gillar t ex chili, fänkål, dill eller kummin. Grädda i 15 minuter, ta ut plåtarna.
Vända hela brödkakan upp och ned, dra av pappret. Nu kan du välja om du vill klippa brödet i sticks, fyrkanter eller bara låta brödet vara så kan du bryta brödet när du skall äta det. torka brödet ytterligare i ugn i 30 minuter på 150 grader. Känn efter, genom att ”knacka” på brödet i mitten, att det är hårt. Om inte låt det stå inne några minuter till. Låt svalna.