Rostbröd
Kategorier

Rostbröd

Ingredienser:
  • 1 st
  • 0,25 pkt jäst (ca 12 g)
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vatten
  • 1,5 dl havregryn, ren havre
  • 125 g kesella
  • 0,5 msk honung, flytande
  • ca 3,5 dl Ewalies mjölmix - Se produkt
  • 1 tsk salt
Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Häll vätskan över jästen tills den lösts upp. Rör ner havregrynen. Låt blandningen stå och svälla i ca 10 min.

  2. Tillsätt keso och honung och det mesta av mjölet. Bearbeta degen i några minuter. Tillsätt salt och resterande mjöl tills degen blir fast och inte faller ihop. Lägg bakplåtspapper i en avlångform (1,5 liter). Så går det lätt att lyfta upp brödet inför den sista gräddningen.
    Klicka ner degen i formen. Låt den jäsa under bakduk i 1–1,5 timme.

  3. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk temperaturen till 150 grader. Grädda i ytterligare 10 min. Ta sedan brödet ur formen och grädda det i 12–15 min. Låt brödet svalna på galler.