Ingredienser:
- 1 st
- 0,25 pkt jäst (ca 12 g)
- 1,5 dl mjölk
- 3,5 dl vatten
- 1,5 dl havregryn, ren havre
- 125 g kesella
- 0,5 msk honung, flytande
- ca 3,5 dl Ewalies mjölmix - Se produkt
- 1 tsk salt
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Häll vätskan över jästen tills den lösts upp. Rör ner havregrynen. Låt blandningen stå och svälla i ca 10 min.
Tillsätt keso och honung och det mesta av mjölet. Bearbeta degen i några minuter. Tillsätt salt och resterande mjöl tills degen blir fast och inte faller ihop. Lägg bakplåtspapper i en avlångform (1,5 liter). Så går det lätt att lyfta upp brödet inför den sista gräddningen.
Klicka ner degen i formen. Låt den jäsa under bakduk i 1–1,5 timme.Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk temperaturen till 150 grader. Grädda i ytterligare 10 min. Ta sedan brödet ur formen och grädda det i 12–15 min. Låt brödet svalna på galler.