Kanelbullar, 25-30 st
Kategorier

Kanelbullar, 25-30 st

Ingredienser:
  • 1 pkt jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk
  • 8-9.5 dl Ewalies mjölmix - Se produkt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk stött/malen kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vit sirap
  • 150g rumstempererat smör (ej margarin)
  • 1 burk kesella vanilj
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker att strö på
  • Mjöl till bakbordet
  • Kanelfyllning
  • 200 g 200 g rumstempererat Smör att breda ut på din utbakade deg. (Ej margarin)
  • 0,5 dl Kanel
  • 0.7 dl Socker
  • 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
  1. 🌸Blanda socker och kanel för bästa spridda resultat på hela degen.

    🌸Sockerlag
    1,5 dl vatten
    1dl Strösocker
    *Smula jästen i en bunke eller bakmaskin. Värm mjölken till ljummen, (ca 37 grader) slå över jästen och blanda runt. Häll i fiberhusk och låt svälla i 10 min.
    *Lägg i resterande ingredienser förutom smöret och 1.5-2dl mjöl.
    Kör ihop degen långsamt med krok i bakmaskin eller med slev för hand.
    När degen satt sig, tillsätter smöret lite i taget. Kör inte degen helt fast utan spara den lite kletig. Tillsätt resten av mjölet till utbakningen.

    *Låt degen jäsa 25 min, under duk.

    *Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut smör och strö över kanel och sockerblandningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, skär ut remsor ca 1,5cm breda, som du sedan delar en gång till, (som byxor) alltså inte hels vägen igenom.

    Sedan tvinnar du  till bullar. Lägg i bullformar. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
    *Blanda under tiden vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan för att svalna.
    *Sätt ugnen på 190 grader varmluft. 225 grader i vanlig ugn.
    Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.

     

    *Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten

Produkter